Nerūsējošais tērauds, pārtikas rūpniecības iekārtas.
Pārtikas pārstrādes produkti un iekārtas jāizgatavo no augstas kvalitātes materiāliem, tostarp nerūsējošā tērauda. Pārtikas rūpniecībai jāievēro augstas kvalitātes kontroles pasākumi un higiēnas standarti. Nerūsējošais tērauds ir pierādījis sevi kā vēlamais materiāls gandrīz visu pārtikas pārstrādes un uzglabāšanas iekārtu izgatavošanai.
Nerūsējošajam tēraudam ir augsta korozijas izturība, un tā vispārējā inercija padara to ideālu saskarei ar pārtikas produktiem. Eiropas Savienībā pamatregula (ES) 1935/2004 nosaka, “materiāli, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem, normālos vai paredzamos lietošanas apstākļos nedrīkst nodot savas sastāvdaļas pārtikai tādā daudzumā, kas varētu apdraudēt cilvēka veselību vai izraisīt nepieņemamas izmaiņas pārtikas produktu sastāvā, pasliktinot to organoleptiskās īpašības”. Šis regulējums var tikt papildus precizēts valstu prasībās.
Nerūsējošais tērauds, ar kuru mēs esam vislabāk pazīstami, pateicoties tā plašajai izmantošanai sadzīves galda piederumos un traukos, tiek plaši izmantots pārtikas produktu un dzērienu pagatavošanā tieši tāpēc, ka tas paliek inerts daudzās pārtikas vidēs. Tā ir izturīga pret spēcīgiem mazgāšanas līdzekļiem, kas var būt nepieciešami, lai uzturētu tīrību ražošanas iekārtās, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem.
Nerūsējošais tērauds ātri aizstāj citus metāla materiālus pārtikas rūpniecībā un sabiedriskās ēdināšanas iekārtās.
Nerūsējošais tērauds ir izturīgs pret plašu temperatūru diapazonu, kas bieži sastopams pārtikas produktu ražošanā, sākot no pagatavošanas līdz sasaldēšanai, un tas ir ļoti izturīgs pret termisko šoku — straujām un ievērojamām temperatūras izmaiņām.
Nerūsējošā tērauda fizikālās īpašības ļauj no tā viegli konstruēt iekārtas, kas var efektīvi un ekonomiski apstrādāt pārtikas produktus, tās ir izturīgas, tām var piešķirt nepieciešamās formas pārtikas produktu apstrādei, transportēšanai un uzglabāšanai, tās ir viegli metināmas, labi iztur triecienus, nogurumu, nodilumu, berzi un eroziju.
Regulā (ES) 2023/1230 par mašīnām un mehānismiem ir norādīts, ka mašīnu vai ar tām saistītu pārtikas produktu ekspluatācijas instrukcijās, kā arī mašīnu vai ar tām saistītu kosmētikas vai farmaceitisko produktu ekspluatācijas instrukcijās jāiekļauj ieteicamie produkti un metodes tīrīšanai, dezinfekcijai un skalošanai ne tikai viegli pieejamām vietām, bet arī vietām, kuras nav pieejamas vai kuras nav iespējams sasniegt.
Ja Jūs interesē šāda aprīkojuma atbilstības novērtēšana (sertificēšana), sazinieties ar mums, mēs novērtēsim šos produktus un kā ražotāja pilnvarotais pārstāvis izsniegsim ES atbilstības deklarāciju un iespēju uzlikt produktam CE marķējumu.